Reisdocumenten

Algemene info voor reizigers :

"Een geïnformeerde reiziger ...", jaarlijks bijgewerkt, richt zich tot onze landgenoten die naar het buitenland gaan, of het nu voor hun vakantie is of in het kader van hun professionele activiteiten. http://diplomatie.belgium.be/nl/documentation/brochures_consulaires/

Kijk op tijd uw reisdocumenten na :

Elke reiziger moet de juiste reisdocumenten bij zich hebben vooraleer te kunnen vertrekken naar het buitenland. Maar over welke documenten gaat het ? Dat hangt af van de bestemming : reist u binnen of buiten de Europese Unie ? Is een paspoort altijd noodzakelijk ? Heeft een verblijfskaart dezelfde waarde als een identiteitskaart ?

Reist u met kinderen ? Informeer u voldoende op tijd om te vermijden dat uw vakanties belast worden.

Reizen binnen de EU : geen visa te voorzien

Indien u naar een andere lidstaat reist voor een periode minder dan 3 maanden, is een identiteitskaart voldoende.

Verwar niet de identiteitskaart met de verblijfskaart

Een identiteitskaart is altijd uitgegeven door het land waarvan u de nationaliteit heeft. Het land waar u verblijft, kan u tevens een verblijfskaart geven voor het buitenland maar dit document is in principe geen reisdocument. Talrijke consumenten werden geweigerd door de luchtvaartmaatschappij omdat ze enkel over een verblijfskaart beschikten.

Indien u de nationaliteit niet heeft van een EU land maar u verblijft er wel, zorg er dan voor dat u uw verblijfskaart alsook uw paspoort of uw nationale identiteitskaart bij zich heeft.

Reizen buiten de EU : vergeet niet u in te lichten

Indien u buiten de Europese Unie reist, heeft u in principe een paspoort nodig, of zelfs een visa. Weet dat u kunt reizen naar bijna 50 landen met uw Belgische electronische identiteitskaart (eID), dus ook buiten de EU.

De toelatingsvoorwaarden en het verblijf van minder dan 3 maanden verschillen van land tot land. Dankzij het beleid van wederkerigheid voor visum ontheffing, kunnen de Europese burgers reizen naar sommige landen voor korte duur zonder hiervoor een visum te moeten aanvragen. Voor de Verenigde Staten, is de visumplicht vervangen voor Belgische reizigers door, onder andere een elektronisch systeem voor reistoestemming (ESTA). Vergeet niet om deze registratie tijdig te doen en hiervan het bewijs mee te nemen.

Contacteer de ambassade van het land van bestemming aanwezig in uw land of uw reisagent om de formaliteiten te kennen die nodig zijn om een paspoort en visum te verkrijgen. Kijk ook tevens de geldigheidsdatum van uw paspoort na : talrijke landen stellen een bepaalde geldigheidsperiode als voorwaarde.

Op de website van Buitenlandse Zaken, kan u tevens te weten komen welke reisdocumenten u moet hebben in functie van uw bestemming.

Bovendien, kunnen bepaalde vereisten worden gesteld ivm gezondheidsmaatregelen. Vraag ernaar bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Reist u met kinderen ? De « kids ID » zal vereist zijn

Indien u naar het buitenland reist met een kind minder dan 12 jaar, zal haar/zijn identiteitsbewijs vereist zijn. In functie van de bestemming, zal het een paspoort of een identiteitscertificaat zijn (kids ID). Het kids ID is vergelijkbaar met een klassieke identiteitskaart met dat verschil dat het niet hoeft getekend te worden door het kind. Vergeet uw gemeente niet te contacteren om u in te lichten over de te volgen procedure.

Checklist : niet te vergeten !

  • Neem inlichtingen ivm de nodige reisdocumenten.
  • Kijk na dat de naam en voornaam identiek zijn op de vliegtuigtickets, het paspoort en het visum.
  • Kijk de vervaldatum van uw paspoort na. Talrijke landen eisen een paspoort geldig tot 3 à 6 maanden na het einde van uw reis. Voor meer inlichtingen, aarzel niet om de ambassade van het land van bestemming te contacteren.